De Britse economie is in het derde kwartaal met 0,8 procent gegroeid. Dat maakte het nationale statistiekbureau woensdag bekend op basis van een tweede raming, die gelijk was aan de eerste schatting.

De groeiversnelling ten opzichte van de 0,7 procent in het tweede kwartaal is volgens het Office for National Statistics onder meer te danken aan hogere investeringen en een opleving van de bouwsector. Mede daardoor werd de sterkste exportdaling in meer dan 2 jaar gecompenseerd.

Het Britse bedrijfsleven investeerde 1,4 procent meer, goed voor een bijdrage van 1,1 procentpunt aan de economische groei, terwijl de export met 2,4 procent slonk. De handelsactiviteiten hadden een netto negatief effect van 0,9 procentpunt op het bruto binnenlands product.

Is het onderliggende plaatje ook goed?

Economen reageerden verdeeld op de cijfers. “Een verdere verbetering in vele onderzoeken naar het ondernemersvertrouwen suggereert dat de economie ook in het vierde kwartaal sterk zal groeien”, aldus een econoom van Capital Economics. “Signalen dat bedrijven nu bereid zijn om te investeren en de relatief lage koers van de pond maken het waarschijnlijk dat het herstel snel beter in balans raakt.”

Een econoom van Scotiabank meende juist dat “het onderliggende plaatje niet erg bevredigend is”. Hij wees er op dat consumenten en de opbouw van voorraden de pijlers zijn van de groeiversnelling. “Dat is geen geweldig uitgangspunt voor groei op de langere termijn.”

Kleiner dan voor de crisis

De Britse economie is ondanks de groei in de afgelopen maanden nog altijd 2,5 procent kleiner dan voor de crisis. De Britse centrale bank zal de rente op een historisch lage 0,5 procent houden totdat de werkloosheid ten minste is gedaald tot 7 procent.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaf onlangs aan te verwachten dat het monetaire beleid in het laatste kwartaal van 2015 genormaliseerd wordt, op basis van prognoses voor de inflatie en werkloosheid.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl